Gümüş ve alüminyum yansıtıcı katmanlar arasındaki önemli performans farkları, ne satın aldığınızı bilmenin önemini ortaya koyar

Boş bir CD veya DVD'nin yansıtıcı katmanı için kullanılan malzeme, diskin arıza oranı açısından çok önemli bir faktördür. Katman, lazer ışınını lazer kafasındaki lazer fotosensörüne geri yansıtır. Bu nedenle, bu yansıma hassas ve tutarlı olmazsa, diske yazarken veya diskteki verileri okurken disk hataları görülür.

Yansıtıcı katman en yaygın olarak alüminyum ya da gümüşten üretilir.  Alüminyum yansıtıcı katmana sahip diskler genellikle daha ucuzken, gümüş katmanlar, okuma ve yazma performansında iyileştirmeler sağlayabilen üstün yansıtma özelliği sunar.  Anlaşılması gereken konu, bu performans iyileştirmelerinin öneminin ne olduğu ve aradaki fiyat farkına haklı gerekçe oluşturup oluşturmadığıdır. 

Ayrıca, bu değerlendirmeyi yaparken, optik sürücülerdeki lazerlerin zamanla bozulduğunu ve daha güçsüz hale geldiğini de dikkate almak gerekir.  Bu nedenle konu, optik disklerin görece yeni olan sürücülerde ne kadar iyi performans gösterdiklerini anlamak ve aynı zamanda eski optik sürücülerde kullanıldıklarında ne kadar iyi performans gösterdiklerini görmekle ilgilidir.

ALÜMİNYUMUN YÜKSEK ARIZA ORANI

Yeni optik sürücülerin (1 yaşın altında) kullanıldığı testlerde, gümüşteki sıfır arıza oranı ile karşılaştırıldığında, içeriğin alüminyum disklere yazılmasındaki arıza oranı DVDR için %10'dan ve CDR için %13'ten fazlaydı.  Ancak eski optik sürücüler (1 yaşın üzerinde) kullanıldığında, yine gümüşteki sıfır arıza oranı ile karşılaştırıldığında, yazma arıza oranı oldukça yüksekti: DVDR için %15'in ve CDR için %25'in üzerinde.  Bununla birlikte, hata oranı testleri yapılırken, 1 yaşın üzerindeki optik sürücülerle test edildiklerinde gümüş katmanlı ürünlerin tümü kayıtlı teknik özellikler dahilinde performans göstermişken (DVD: PI sum8<280 ve CDR: C1<220) tüm alüminyum disklerin, görülen yüksek sayıdaki önemli hatayla teknik özelliklerin dışında olduğu görülmüştür.

Bu performans farkları, alüminyum katmanın gümüş katmana kıyasla düşük yansıtma özelliğine sahip olmasıyla doğrudan ilişkilendirilebilir.

AŞINMA

Optik medya ayrıca, özellikle yüksek sıcaklıklara ve neme maruz kalabileceği gemide nakliye sırasında olmak üzere, aşınmaya karşı hassastır.  Alüminyum, ortamdaki oksijene veya diske nüfuz eden neme maruz kaldığında oksitlenir, bu da yansıtıcılığını azaltarak diski lazer tarafından okunamaz hale getirir. Bu durum bazen disk “çürümesi” olarak da adlandırılır. Gümüş de nemle diske geçebilen bir çevre kirletici olan sülfür diokside maruz kaldığında aşınma sonucu yansıtıcılığını kaybedebilir.  Ancak, Güvenilirlik Testleri, tüm gümüş ürünlerin 100 saatlik ısı ve nem testini geçtiğini göstermiştir. Bu test, bir diskin nakliye ve depolama sırasında maruz kalabileceği süreyi ve ayrıca arşivleme yeteneklerini kontrol etmektedir.  Bunun aksine, alüminyum CD ve DVD’lerin hiçbiri 100 saat sınırına ulaşamamıştır.

 

Tablo: Alüminyum veya Gümüş Yansıtıcı Katman kullanılan optik medya için Kusur Oranları

  CDR DVD-R
Alüminyum Gümüş Alüminyum Gümüş
Yazma Arızası Oranı (Sürücü < 1 yıl) >13% 0% >10% 0%
(Sürücü > 1 yıl) >25% 0% >15% 0%
Hata Oranı​​​​​​​ CDR: C1<220 All out of spec. Within book specification All out of spec. Within book specification
DVD: PIsum8<280
Güvenilirlik Testi (80oC/%80 BN) – 100 saat (*1 yıl kullanım ömrü için simüle edilmiştir)​​​​​​​ Raf Başarısız Başarılı Başarısız Başarılı
Arşiv Başarısız Başarılı Başarısız Başarılı

Kaynak: CMC Kalite Karşılaştırma Testi

GÜMÜŞÜ SEÇİN

Boş medya satın alırken, yansıtıcı katmanda kullanılan malzeme şimdiye kadar dikkate alınan bir konu olmayabilir ancak bu analizden bunun temel bir özellik olduğu ve seçim kriterlerinin bir parçası olması gerektiği açıkça görülmektedir.  Alüminyumun düşük yansıtma özelliği, önemli yazma ve okuma arızası oranlarına neden olur; daha eski ve zayıf lazerlere sahip optik sürücüler kullanıldığında ise bu oranlar daha da yükselir.  Alüminyum diskler ayrıca aşınmayla birlikte artan sorunlara da sahiptir. Alüminyum disklerle ilgili olarak bilinen başka bir sorun ise kullanım sırasında ısınarak optik sürücünün okuma kafasının bozulmasını hızlandırmalarıdır.

Bu nedenle, optik medya satın alırken, ufak bir fiyat farkı olsa da her seferinde gümüşün seçilmesine itiraz etmek zordur.

Gümüş veya Alüminyum yansıtıcı katmanlı diskleri belirleme.
Soldaki: Gümüş yansıtıcı katmanların arkası biraz görülebiliyor. Sağdaki: Alüminyum yansıtıcı katmanın arkası görülmüyor.

  1. PI hatası (PIE): Bayt hatası, bir bayttaki bir veya daha fazla bit, orijinal kaydedilen değerine kıyasla yanlış bir değere sahip olduğunda oluşur. Hatalı en az 1 bayt bulunduran bir ECC Blokunun bir sırası PI hatası oluşturur. Ardışık herhangi 8 ECC Bloku için, düzeltmeden önceki toplam PI hatası sayısı, 280 olan kayıtlı teknik özelliği aşamaz.
     
  2. Güvenilirlik testi: Sonuçlar, aşırı sıcaklık / nem seviyelerine sürekli maruz bırakılmaya ilişkindir. Hata oranları tipik, normal veya ideal depolama koşullarında saklanan disklere ilişkin değildir. Bu testlerde elde edilen sonuçlar, hata oranları açısından, bazı DVD ve CD medyalarının bu aşırı koşullar altında da stabilitesini koruduğunu göstermektir.

 
 

Copyright © 2024 Verbatim GmbH. All Rights Reserved.

"Verbatim" and logo are the trademarks, please refer to www.verbatim.com/trademarks

GB = 1 milyar bayt. Depolama için kullanılan kapasite daha az olacaktır; cihaz, biçimlendirme ve diğer görevler için belleğin %10'una kadar kullanır. Bkz. www.verbatim.com/flashcapacity.

Website Design & Development by GBS Solutions GmbH